Projekt ”Bricken” 2017

Affisch 2017

Syftet med projekt Bricken var att skapa ett platsspecifikt scenkonstverk byggt på Vibeke Olssons romansvit om Bricken på Svartvik. Vi spelade 14 föreställningar med fullsatt läktare på Svartviks industriområde under augusti 2017. Vi har fått otrolig fin respons från publiken som har uppskattat föreställningen. Det som gläder oss allra mest är att Vibeke Olsson har sett pjäsen flera gånger och varit riktigt nöjd och förtjust över hur hennes två först böcker har tolkats.

Efter två års planering och ett års intensivt arbete hade vi premiär den 5 augusti. Sista föreställningen spelade vi den 27 augusti. Vi har spelat i både solsken och regn, men med samma spelglädje oavsett väder. Vi hade besökare från hela Sverige – från Kiruna i norr till Malmö i söder, från Göteborg i väster och Stockholm i öster. Det kom till och med besökare från Schweiz och några andra länder. Vill tacka all tapper publik som stannat kvar trots regn och kyla. Det var bara en föreställning som vi var tvungna att ställa in på grund av riktigt skyfall, men de flesta kunde komma på den ersättningsföreställning som vi satte in.

I Brickenprojektet har vi samarbetat med Teater Västernorrland, föreningen Svartviksdagarna  och Svartviks IF. Föreningen Svartviksdagarna hade hand om kontakterna med författaren Vibeke Olsson och dramatikern Therese Söderberg. Teater Västernorrland ställde upp med regissören Helena Svartling som även har arbetet med framtagande av manus. Eric Skarby skapade ny musik och skrev sångtexter till föreställningen.

Teatern var behjälplig på flera administrativa områden. Föreningen Svartviksspelet ansvarade för själva teateruppsättningen. Många ideella krafter och timmar har lagts ner innan, under och efter uppsättningen av Bricken på Svartvik. På Svartviksområdet finns även Svartviks Herrgård som har varit en viktig samarbetspartner. Vi hade även ett samarbete med Klampenborgsföreningen.

Generösa bidrag från Sundsvalls kommun, Länsstyrelsen och Landstinget Västernorrland har möjliggjort projektet!

Vi har lärt oss otroligt mycket under de här åren och vi är alla flera erfarenheter rikare, både skådespelarmässigt och att arrangera ett så stort projekt som Bricken på Svartvik varit.