Projekt ”Sågspån och eld, Bricken på Svartvik” 2020

Nu under hösten 2019 är vi igång med att repetera inför nästa års uppsättning. Det är bok tre, ”Sågspånoch eld” och bok fyra ”Amerikauret”, som kommer att dramatiseras. Sommaren 2020 är det återigen dags att för en unik utomhusföreställningen – på den historiska plats där det en gång begav sig.

Det är i slutet av 1800-talet och Bricken har hunnit bli 20 år. Hon kommer aldrig att bli som alla de andra med sin halva hand, men arbete gör en till en riktig människa, och med kostkarlarna har hon arbete så att det räcker.
Då hörs ett rykte på sågverket: Natan, som gav sig av i vredesmod för ett par år sedan har kommit tillbaka. Trots hans spritproblem och vrede har Bricken svårt att motstå honom.
När sekelskiftet kommer hörs livliga diskussioner på Svartviks sågverk om föreningsrätten. Varför skulle inte sågverksarbetarna ha rätt att organisera sig?
Det är trångt i köksrummet. Bricken har blivit sjubarnsmamma. Men när magister Sundblad föreslår att hennes äldste ska skickas till läroverket i stan blir hon inte alls lika glad och stolt som Natan. Ska Nikanor tvingas iväg hemifrån och bli en främling bland sina egna?

I ”Sågspån och eld, Bricken på Svartvik” får du följa Bricken och livet på Svartvik som är en utmaning på många olika sätt. Det är hårt arbete varje dag men det finns även kärlek och förtvivlan, glädje och sorg.

Spelperiod: 21 juni – 12 juli 2020
Från december kommer biljetter att säljas via Entre Sundsvall – en perfekt julklapp! 

På Svartviksområdet finns även Svartviks Herrgård som kommer att ordna teaterlunch eller teatersupé i anslutning till föreställningarna.

Helena Svartling, har skrivit ett helt nytt manus och kommer även denna gång att vara vår regissör. Vi kommer att skapa en dramatiserad och närvarande föreställning utifrån Vibeke Olssons välskrivna böcker. Vi fortsätter att gestalta Brickens intressanta livsöde. Tidigare år har vi fått respons från många i publiken att de känt igen historien i de två första böckerna, ”Sågverksungen” och ”Bricken på Svartvik”. Vi hoppas att föreställningen sommaren 2020 kommer att bli lika uppskattad.

Eric Skarby

 

Liksom till tidigare uppsättning om Bricken kommer Eric Skarby att skapa ny musik och sångtexter.  Han kommer att  medverkade även 2020 genom musikalisk ledning, arrangemang och musikalisk instudering.

 

Romanserien Bricken utgår från industrialiseringen i slutet av 1800-talet.
– De flesta storföretag och folkrörelser kommer från 1800-talet. Det var en hoppfull tid med optimism och framtidstro. Den optimismen som fanns före första världskriget får vi kanske aldrig tillbaka, säger Vibeke Olsson.

– Välfärden är inte något cement som har funnits i urminnes tider. Det är en kort parantes efter tusen och tusen år av den starkes rätt. Jag önskar att vi ska försvara vår välfärd. Men för att kunna göra det måste vi förstå var vi kommer ifrån, hur välfärden har uppkommit, säger Vibeke Olsson.

Vi vill tacka Vibeke Olsson för allt stöd och engagemang hon ger oss alla i Föreningen Svartviksspelet. Vi är glada att hon tycker om hur vi har dramatiserat hennes populära böcker.

Till alla medlemmar:
Välkommen att delta i projektet, alltid finns det uppgifter och arbete! Villiga händer är varmt välkomna!